O Rogaški Slatini

EDINSTVENA ZDRAVILNA MINERALNA VODA DONAT MG

Čudežno moč Rogaške mineralne vode so prvi analizirali alkimisti že leta 1572, vrelci pa so postali znani, ko je leta 1665 v rogaški slatini ozdravel grof Peter Zrinski. Pravi razcvet je doživelo zdravilišče v 19. stoletju pod okriljem štajerskega deželnega glavarja Ferdinanda Attemsa. Rogaška Slatina je v minulih letih gostila številne pomembneže, med njimi ugledne predstavnike takratne Evrope od cesarja Ferdinanda do Franza Liszta, ki je imel v Rogaški Slatini svoj koncert.
Danes je Rogaška Slatina mogočen zdraviliški kraj, ki je postal prispodoba zdravja in odličnega počutja.
Zakaj je Donat Mg zdravilna mineralna voda, edinstvena na svetu?
Najpomembnejši element zdravilne mineralne vode Donat Mg je magnezij, ki ga najdemo v najbolj pristni naravni obliki. En liter te edinstvene naravne mineralna vode vsebuje kar 13 g suhe snovi, od tega več kot 1.000 mg magnezija. Zaradi bogastva magnezija in mineralnih snovi je zdravilna mineralna voda postal simbol prenove telesa.
Nepogrešljiva je pri težavah, kot so zaprtje, zgaga, sladkorna bolezen, povišan krvni tlak in stres.

Zaradi visoke vsebnosti za zdravo življenje potrebnih rudninskih snovi je ta čudežna voda ena najbogatejših mineralnih pitnih voda z magnezijem na svetu.

Donat-mg-rogaška-slatina


ZNAMENITI ZDRAVILIŠKI PARK

Zdraviliški kompleks in park sta takšno obliko, ki je ohranjena še danes, začela dobivati po letu 1803. Takrat so zemljišča odkupili in upravno prevzeli štajerski deželni stanovi pod vodstvom grofa Ferdinanda Attemsa.

Zdraviliški park in promenada, ki se združita v evropski ploščadi, predstavljata jedro zdraviliškega centra v Rogaški Slatini. Okoli so razvrščeni hoteli, bazeni, pivnica mineralnih vod in drugi objekti.
Zdraviliški park in promenado še posebej odlikujejo urejenimi drevoredi, zelenice in cvetlične grede.
V paviljonu Tempel, zgrajenem v letu 1819, ki je lociran sredi parka, poleti potekajo tradicionalni promenadni koncerti.
Osrednji del zdraviliškega parka danes označuje dolg senčni drevored iz divjega kostanja in belega javorja, ki se nadaljuje v zatravljene površine z gredami nizko rezanega pušpana, ki sledi cvetočemu ornamentu.

zdraviliški-park-v-rogaški-slatini


NEOKRNJENA NARAVA

Rogaško Slatino obdaja neokrnjena narava, ki ponuja številne poti in možnosti. Tečete in sprehajate se lahko kjerkoli in po urejeni trim stezi, ki je opremljena z vajami za okrepitev telesa. Gozdne poti so urejene in omogočajo popularno nordijsko hojo in kolesarjenje

Center Rogaške Slatine in okolico lahko odkrivate po 9 sprehajalnih poteh, ki so različne težavnostne stopnje, označene, ob njih pa se nizajo številne naravne in kulturne znamenitosti.

Za vse tiste, ki na oddih ne morete brez kolesa, je Rogaška Slatina prava izbira. Okolica zdraviliškega jedra je prepletena z zanimivimi in pestrimi kolesarskimi stezami in potmi, ki navdušujejo slehernega kolesarja.

zdravje-in-sprostitev-lisnat-gozd


ZAVIDANJA VREDNA TRADICIJA

Izkopanine ter rimska cesta, ki je mimo Lemberga in Rogatca vodila iz Celeie v Petovium dokazujejo, da so območje Rogaške Slatine poznali že Kelti in Rimljani. Dokumentirana zgodovina rogaške sega v leto 1572, ko je bila opravljena njena prva (nam znana) analiza. Uveljavilo se je prepričanje, da je vrelce odkril hrvaški ban Peter Zrinjski, eden najmogočnejših fevdalcev tedanje Evrope, ki naj bi bil leta 1665 na lovu v okolici Rogaške in čudežno ozdravel s pitjem iz rogaških vrelcev. Preobrat je nastopil okoli leta 1670, ko je za to slišal dr. Paul Sorbait, habsburški dvorni zdravnik in profesor na dunajski Zdravniški fakulteti. V očitne uspehe, ki jih je dvorni zdravnik dosegal z zdravljenjem z rogaško vodo, ni mogel nihče podvomiti in povpraševanje po njej se je kmalu povečalo do te mere, da jo je bilo treba začeti tako sistematično raziskovati, kot tudi sistematično polniti. Postala je prodajna uspešnica. Leta 1685 je o njej izšla prva znanstvena monografija. "Roitschocrene" katero je napisal mariborski fizik Johann Benedikt Gründel.

Konec 17. stoletja se je začel silovit boj za pravico izkoriščati rogaško. Zanjo so se borili baron Courty lastnik posestva na Rogaškem, svetokriški župnik, ki je bil stoletja poklican biti njen skrbnik in ki je skrbel za duševno oskrbo obiskovalcev njenih vrelcev in okoliški kmetje. Zatem je pravica do koriščenja vrelcev pripadla posameznim zaslužnim dunajskim meščanom, leta 1721 pa dunajskemu društvu lekarnarjev. Ti so vrelce uredili in po treh letih so uspeli prodati preko 20.000 steklenic rogaške. Z ukinitvijo društva leta 1782 je postala raba rogaške zopet stihijska.

Leta 1803 so štajerski deželni stanovi na čelu z deželnim glavarjem grofom Ferdinandom Attemsom odkupili zemljišča okoli vrelcev od takratnih privatnih lastnikov in to leto velja za leto ustanovitve zdravilišča.

Leta 1869 je bila rogaška tretja najbolj prodajana svetovna voda, takoj za mineralno vodo iz Vichija in Seltersa, poznali in pili so jo po vsem svetu. Njen razpošiljatelj, deželno zdravilišče v Rogaški Slatini, si je na svetovni razstavi v Chicagu leta 1893 za njeno kvaliteto prislužilo medaljo. Donat je zaradi visoke vsebnosti rudnin zahteval nove raziskave, nove balneološke metode, nove načine rabe in nove tehnološke postopke polnjenja - tudi te imajo danes že stoletno tradicijo.

Januarja 1908 je kakor je napovedal dr. Joseph Knett, iz zemeljskih rež v gradbeni jami sredi zdraviliškega parka v Rogaški Slatini pritekla visoko mineralizirana voda, nadgrajena z visoko vsebnostjo magnezija. Njeno poimenovanje je sledilo imenu bližnje, za podobo Rogaške Slatine značilne Donačke gore, Donat Mg.

rogaška-slatina-razglednica

Organic Food

Mi smo Pomona!

Turizem na kmetiji v Rogaški Slatini, v naravi z naravo in z ljubeznijo do gostov.

Language / Sprache

Povedali so o nas..

  • Volker Munz, Germany

    Vielen Dank für den schönen Nachmittag in Pomona. Ausgezeichnete Küche.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Vabljeni, le hrabro!!

 info (@) pomona.si
  +386 (0)31 399 474
 Zg. Sečovo 3, 3250 Rogaška Slatina

Ostanite v stiku ;)

Povpraševanje